Over UVC

Over UV-C

Over UV-C

 

1. UV straling

UV-C is onderdeel van het electromagnetische spectrum  dat loopt van 100-400nm. Door de verschillende eigenschappen van de golflengtegebieden binnen het bereik van de ultraviolette straling is er een onderverdeling gemaakt in Vacuum UV (100-200nm), UV-C (200-280nm), UV-B (280-315nm) en UV-A (315-400nm). UV-C (254nm) wordt voornamelijk gebruikt voor desinfectie. De desinfecterende werking van UV-C straling is al meer dan 100 jaar bekend en wordt wereldwijd in een grote diversiteit aan toepassingen gebruikt.

2. Het desinfecterende effect

UV-C heeft een desinfecterend effect doordat het de DNA structuren van micro-organismen aantast. Het veroorzaakt een fotochemisch effect in de thymines. Deze dimeriseren, wat wil zeggen dat 2 naast elkaar gelegen informatiedragers oneigenlijk gekoppeld worden. Deze moleculaire verandering maakt het DNA onbruikbaar voor het essentiële proces van transcriptie (metabolisme) en replicatie (celdeling). Hierdoor is het micro-organisme onschadelijk gemaakt en sterft.


3. UV-C lampen

De meest efficiënte methode om UV-C te produceren is met de lage druk kwikdamp ontladingslamp, waar gemiddeld 35% van de energie omgezet wordt in UV-C. Lampen van goede kwaliteit zijn gemaakt van een speciaal glas dat ozonvormende straling blokkeert en hebben minimale doseringen kwik. Philips lampen zijn tevens voorzien van een speciale coating die de intensiteit van de straling op minimaal 80% van de initiële intensiteit houdt tot het einde van de levensduur.

4. Grenswaarden

Voor de blootstelling aan UV-C straling bestaan voorschriften. Door de Commissie van de Europese Gemeenschappen is een voorstel voor een richtlijn gedaan. In dit voorstel worden de Threshold Limit Values voor UV straling zoals opgesteld door de American Conference of Governmental Industrial Hygienists (1993) overgenomen. De TLV’s die gelden voor blootstelling aan UV-C straling van 254 nm zijn gebaseerd op een grenswaarde van 0,2μWcm2 bij een continue blootstelling gedurende 8 uur. De intensiteit van de straling en de tijdsduur van blootstelling bepalen samen de dosis. Dit houdt in dat variaties in intensiteit of blootstellingstijd omgekeerd evenredig op elkaar inwerken.
Overmatige blootstelling aan UV-C 254nm veroorzaakt irritatie van de huid (erytheem) en ogen (conjunctivitis). Deze gevolgen kunnen pijnlijk zijn maar hebben geen lange termijn effect. De kortgolvige UV-C straling, in tegenstelling tot UV van een langere golflengte, dringt niet door tot in de dieper gelegen huidlagen of tot in het lens van het oog.


Uiteraard beschikt G.L.A. over de kennis en de meetapparatuur om een installatie efficiënt en veilig toe te passen. Daarnaast heeft G.L.A. al meer dan 25 jaar ervaring in het toepassen van UV-C voor lucht-, oppervlakte- en waterdesinfectie in nagenoeg elke sector.

 

      

 

 

Terug naar de homepage